Auteurs

Jan Willem Elkhuizen werkte ruim twintig jaar als fysio-manueeltherapeut in Leeuwarden. In 1993 studeerde hij af als bewegingswetenschapper bij de vakgroep Functionele Anatomie van de VU op het onderwerp ‘Hoofdpijn vanuit de nek’. Hij gaf jarenlang cursussen aan therapeuten over de behandeling van dit soort hoofdpijn.

In 1995 startte hij met Wim Bakker het ergonomisch advies- en ontwerpbureau BakkerElkhuizen, en een paar jaar later was hij medeoprichter van ErgoDirect. Deze bedrijven ontwikkelen en verkopen innovatieve producten voor de computerwerkplek, waarvan er twee zijn beloond met de ‘Ergonomic Excellence Award’. Hij verkocht zijn aandeel in beide bedrijven in 2007.

In 2011 startte hij samen met industrieel ontwerper Rick Blom de website Ligwijzer.nl. Daarop wordt uitgelegd waarom mensen soms opstaan met nekpijn, hoofdpijn of rugklachten en wat men daaraan kan doen. Voor deze site ontwikkelden zij diverse producten, waaronder een in acht standen verstelbaar ergonomisch hoofdkussen.

Zijn passie voor de anatomie en biomechanica leidde tot nieuwe ideeën over het functioneren van de discus. Hij vroeg Menno Iprenburg om feedback, en samen werkten ze dit uit tot het boek dat u nu leest.
www.ligwijzer.nl
www.mikoala.com

Auteur:
‘De klinische anatomie van cervicogene hoofdpijn I, II, III’
Elkhuizen JW, Oostendorp RAB, Rozendal RH; Ned. Tijdschrift voor Manuele Therapie
1993: p84-94, 1994: p2-13 + p26-44.

Het belang van een goede slaaphouding:       www.ligwijzer.nl/artikelen
Cervicogene hoofdpijn: locatie en bron:          www.ligwijzer.nl/artikelen
Slaaphoudingen anatomisch beschouwd:      www.ligwijzer.nl/artikelen 

 

Menno Iprenburg is orthopedisch chirurg en oprichter van de Iprenburg Herniakliniek, gevestigd in het monumentale Hospitaal Veenhuizen in Veenhuizen.

Hij heeft ruim vijfduizend operaties uitgevoerd, waarvan meer dan de helft endoscopische hernia-operaties (via de camera). Met deze pted-techniek verwierf hij nationale en internationale faam, en ontving hij meerdere internationale onderscheidingen.

Eind jaren zeventig was hij één van de voortrekkers op het gebied van de arthroscopische chirurgie (kijkoperaties). Met zijn reguliere orthopedische praktijk was hij bijna dertig jaar verbonden aan het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Daar opereerde hij heupen, knieën, schouders en carpale tunnelsyndromen. Daarnaast heeft de ontwikkeling van de herniachirurgie altijd zijn grote aandacht gehad. De incisies en littekens zijn in de loop der jaren afgenomen van zo’n 10 centimeter tot 8 millimeter met een endoscoop.

De laatste twaalf jaar heeft hij honderden internationale collegae, zowel orthopedisch chirurgen als neurochirurgen, opgeleid in de pted-techniek.

www.herniakliniek.nl
www.iprenburgspine.com

Auteur:
Kai-Uwe Lewandrowski, Sang Ho Lee en Menno Iprenburg,
Endoscopic Spinal Surgery, JP Medical Publisher Ltd. in 2013.
In 2014 werd de Chinese uitgave gepubliceerd bij  JP Medical Publisher Ltd.

Zie voor meer informatie zijn uitgebreide cv op www.herniakliniek.nl

Achterkant boek over rugpijn, ischias, spit em hernia;s