Inhoud

Veel rugklachten vinden hun oorsprong in de tussenwervelschijf, de discus. Dat geldt niet alleen voor hernia en spit, maar ook voor de meerderheid van uitstralende pijn in het been (ischias) en chronische rugpijn. De bouw van de discus is complex en nog niet alle functies zijn in de vakliteratuur beschreven. Mede daardoor worden veel rugklachten niet begrepen.

In dit boek wordt in detail uitgelegd hoe de discus functioneert, waardoor er schade ontstaat en wat de gevolgen daarvan zijn. De samenhang tussen spit, hernia, ischias en chronische rugklachten wordt duidelijk.

De tussenwervelschijf, ook wel discus genoemd, bevindt zich tussen twee wervels. Dit is de lokatie waar een hernia kan optreden.
Figuur 1
De discus bevindt zich tussen twee wervels en de achterzijde grenst aan het ruggenmerg

De discus bestaat uit een gel-achtige kern met daar omheen een grote verzameling vezels die zijn ingebed in lamellen, zie figuur 2.

De discus bestaat uit een kern (nucleus polposus) en daar omheen zo'n twintig lamellen vol met vezels. Deze vormt een ring die de annulus wordt genoemd.
Figuur 2
3D-aanzicht van een discus. In het midden de kern en daar omheen duizenden vezels die ordelijk gerangschikt zijn ingebed in lamellen

In een computermodel en in een fysiek model wordt aangetoond dat deze vezels (een soort touwtjes) kunnen worden opgevat als een bijzonder soort kruisbanden. Dit zorgt voor een goede stabiliteit en het correct ‘sturen’ van de bewegingen van wervels, zie figuur 2. Hoe dit sturen precies werkt wordt in een bijlage van het boek nader toegelicht.

Twee modellen waarin de discus (tussenwervelschijf) is afgebeeld. De derde tekening is een 3D-model.
Figuur 3
Links: computermodel
Rechts: fysiek model

In het boek wordt verder beschreven hoe en waarom er lekkage van kerninhoud naar de annulus kan optreden, zie figuur 4.

Het begin van het lakkageproces en schadeproces in de discus. Dit kan leiden tot spit en uiteindelijk ook tot een hernia.
Figuur 4
Lekkage van kerninhoud naar de annulus tussen de vezels door: de richting van de lekkage verspringt per lamel

In de bovenstaande afbeelding vindt de lekkage plaats zonder schade aan de individuele vezels, maar het kan ook mét schade gepaard gaan:

De discus met inkijk tot de eerste lamel (laag met vezels). Te zien is hoe de eerste scheuren plaatsvinden: het begin van het herniaprocessdat tevens kan leiden tot spit.
Figuur 5
Lekkage van kerninhoud naar de annulus, gepaard gaande met vezelschade

In het boek worden diverse varianten in het schadeproces van de discus besproken en wordt duidelijk gemaakt welke klachten daar het gevolg van kunnen zijn.

De lezer leest ook hoe de schade kan worden hersteld en recidieven kunnen worden voorkomen. Daarbij worden enkele bijzondere oefeningen beschreven die vaak verrassend snel tot verbetering van klachten leiden.

Het boek Rugpijn, hernia en spit. Hoe kom ik er vanaf?
Spit gaat meestal binnen enkele dagen of weken weer over en lijkt daarom iets onschuldigs te zijn, maar dat is schijn. Ook als er geen klachten meer zijn, is de discus nog lange tijd verzwakt: in 50% van de gevallen treedt binnen een jaar een recidief op en chronische rugklachten kunnen het resultaat zijn. Het is daarom van groot belang om zo snel mogelijk te beginnen met preventieve maatregelen.

Operatieve mogelijkheden
Een operatie is in veel gevallen niet nodig, maar soms onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij hernia’s of vernauwingen die niet door een natuurlijk verloop (inclusief oefeningen) kunnen herstellen. Dan zijn er diverse mogelijkheden en deze worden overzichtelijk toegelicht en op een rij gezet. Mocht een operatie nodig zijn, dan kan de lezer een weloverwogen keuze maken.

Meer info: bekijk inkijkexemplaar  Rugpijn, hernia en spit. Hoe kom ik er vanaf?